Frugt te er teknisk set ikke ægte te. Ægte teblade stammer fra tebusken Camellia sinensis. Frugt te indeholder ikke engang teblade og kvalificeres derfor ikke som te. Dog bliver den af mange stadig behandlet og drukket som te. Der kan også stadig være mange fordele ved at drikke teen. 

Frugt te er en betegnelse, som bliver brugt om, når man hælder kogende vand og frugt. Ofte vil teen var lavede på tørrede eller frysetørrede frugter eller bær. Det gør at frugten beholder dens smag og aroma, og at teen kan holde længere. Ved at konservere det, bliver næringsværdi, smag, form og farve holdt ved lige. 

Når frugt te bliver brygget, bliver frugterne igen fugtet og får vandet tilbage. Derfor smager teen som om den er brygget på lækre friske frugter.

Hvad er frugt te? 

Frugt te er baseret på stykker af tørret frugt eller smagsgivende aroma. Ofte består teen af en base af enten hyben, æble eller hibiscus. Det danner grundsten for frugt teen og herefter er det tilsat andre smage af frugt, bær eller urter. 

Smagen af frugt te er mere mild og sød end ved de fleste andre teer. Det er fordi der ikke er nogle former for bitre teblade i. Nogle gange er det dog muligt at finde frugt te hvor basen er lavet på sort te i stedet. Her vil smagen og brygningen være lidt anderledes end ved normal frugt te.

Frugt te stammer originalt fra 1970’erne. Her blev det lavet som en udvidelse på urteteen, som hurtigt blev populær. Urteteer blev drukket meget, og med tilsatte søde frugter og bær, var frugt teen hurtigt et hit. Nu sælges teen hos næsten alle te forhandlere landet over.

Er der koffein i frugt te?

Ingen koffein: Fordi der ikke er nogle teblade i teen, er der heller intet koffein i frugt te. Det er et stort plus for dem, der er sensitive overfor koffein, gravide, eller generelt ikke ønsker det. Frugt te uden koffein kan også hjælpe dig med at skære ned på dit daglige indtag af koffein. Det kan være en god erstatning til kaffen, og kan endda drikkes sent om aftenen. 

Sunde næringsstoffer: Udover manglen på koffein i frugt te, er der også mange næringsstoffer. Det kommer fra de tørrede frugter, som har et naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Der er forskel på at spise frugt og drikke frugt te. Men mange af de samme næringsstoffer gør sig gældende. Du kan derfor med fordel inkorporere frugt te som en del af en balanceret kost.

Forskellige typer frugt te

  • De fleste frugt teer er lavet på ren frugt og aroma. Her er hyben, æble eller hibiscus basen. Men der kan komme alle former for forskellige bær, urter, frugter og andet i. Fordi det bare er tørret eller frysetørret frugt, er det nemt at lave forskellige udgaver af teen. Du kan også selv give dig i kast med det. 
  • Nogle typer frugt te er baseret på sort te. Det vil stå på teen, hvis der er sort te i, og det er også tydeligt at se på teen. Her vil der være tilsat stykker af frugt eller aroma. Det vil eksempelvis være teer som skovbær te eller andre, man ofte finder i supermarkeder. Er din frugt te baseret på sort te, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er koffein i teen.

Lav hjemmelavet frugt te

Det er utroligt nemt at lave frugt te derhjemme. Det kan være en sjov aktivitet at lave selv eller med hele familien. Der findes et hav af forskellige smagsvarianter, som I kan gå på eventyr i.

Ingredienser:

  • Tørrede eller frysetørrede frugter, bær eller urter. Det nemmeste er, at købe tørrede frugter, men du kan også tørre dem selv. Prøv eventuelt at plukke frugter fra haven, tør dem og brug dem til frugt te hele vinteren.
  • Vand

Fremgangsmåde:

Tidsforbrug: 5 minutter.

  1. Lad vandet komme i kog enten i en gryde eller en elkedel.

  2. Placer tørrede frugter, bær og urter i en tepose eller læg dem direkte i koppen.

  3. Hæld varmt vand udover frugterne og lad teen trække omkring 5-6 minutter. 

  4. Fjern teposen eller fisk frugten op fra koppen.

  5. Nyd din hjemmelavede frugt te!

Indholdsfortegnelse