Kamillete er kendt som en folkefavorit, og de fleste har fået teen fra de var små. Det er en te som mange forbinder med hjemmet og sygdom. Der er nemlig mange kamillete egenskaber som kan hjælpe for forkølelse, influenza og andet. Men udover sine helende egenskaber, kan kamillete meget andet og der er få kamillete bivirkninger. 

Kamillete er den bedste te at vælge, når man ønsker at blive rask. Men flere vælger også at drikke den på en daglig basis for teens fordele og beroligende smag.

Der er stor forskel på, om folk hader eller elsker smagen af kamille. Men det er ikke til at undgå, at der er mange gode grunde til at drikke teen. Kamille har en meget mild smag, som i høj grad kun smager af blomsten, den kommer fra. Der bliver sjældent tilføjet andre urter, blomster eller bær til kamillete. Det er også derfor det ofte smager ens. Det er blandt andet for at beholde kamilleteens helse egenskaber. 

Oprindelsen af kamillete

Blomsterne til kamillete stammer fra blomsterfamilien Asteraceae. Der findes mange forskellige typer kamilleblomster. Det er oftest vellugtende kamille og romersk kamille som bliver brug i de kamille tebreve du kender. 

Blomsterne kommer oprindeligt fra Syd- og Sydøsteuropa. Siden da har de spredt sig hele vejen igennem Europa og til både Nordamerika og Australien. I dag er kamillete en fast del af de fleste af mange danske husholdninger. Mange teer har oprindelse i Asien eller Sydafrika, men netop kamillen er central for Europa. Det er også derfor, man ikke ofte støder ind i kamillete på ferier.

Officielt er kamille ikke en ”rigtig” te. Det er fordi den er brygget på tørrede blomster. Kamillete er derfor en urtete, ligesom mange andre teer som hverken er sorte, grønne eller hvide. Men mange betragter den stadig som en te og brygger den på samme vis.

Hvilke fordele har kamillete? 

Der er mange kamillete egenskaber, som folk har nydt godt af i tidens løb. Der har længe været en tro på kamilleteens helbredende virkninger. 

Det er bevist at kamillete hjælper på: 

  • Forkølelse. Det er nok den typiske, som de fleste har hørt om. Det er også sandt, at kamillete kan hjælpe med at hele forkølelse hurtigere. Derfor kan man med fordel drikke et par kopper, hvis man skulle have snottet næste og hoste om vinteren. Kamillete kan også hjælpe med at forbygge forkølelsen. Det er på grund af de antibakterielle kamillete egenskaber.
  • Halsgener. Har du ondt i halsen, kan kamillete hjælper med at gøre det mere behageligt. Især hvis man har svært ved at spise og drikke, kan ondt i halsen være ubehageligt. Kamillete kan hjælpe med at lindre smerten.

Dette hjælper kamillete ikke på

Der har gået mange rygter om, hvad kamillete kan hjælpe på. Flere af dem er ikke sande, men kan måske hjælpe på den enkelte person. Dog er der stadig en del videnskabeligt undersøgte kamillete egenskaber, som du kan nyde godt af. 

Kamillete er blevet rygtet til at hjælpe på alt fra menstruationssmerter til acne. Dog er disse ikke bevist. Mange af husmorrådene om at bruge kamillete er ikke skadelige, men man skal heller ikke forvente store resultater. 

En af rådene omkring teen du måske har hørt, er med øjenbetændelse kamillete. Der har mange år gået et husmorråd om at skylle øjenbetændelse med kamillete. Det skal man dog undgå, da det kan være skadeligt at bruge kamillete til øjenbetændelse.

Har kamillete bivirkninger?

Der er ikke mange direkte kamillete bivirkninger, men det er ikke alle, som burde drikke kamillete. Nogle grupper kan nemlig være særligt sensitive overfor kamille eller de planter, der har groet i nærheden. Det kan skabe kamillete bivirkninger. 

  • Pollenallergikere kan nogle gange opleve allergiske reaktioner på kamillete. Det kan ske af to grunde. 1: Fordi kamilleblomsten har spor fra andre planter, som man kan være allergisk overfor. 2: Man kan udvikle allergi for kamilleblomsten selv. Er man pollenallergiker, er det muligt, man kan drikke kamillete. Men det er en god idé at være forsigtig.
  • Der hersker uvished om, hvorvidt gravide burde drikke kamillete eller ej. Nogle mener, at kamillete kan stimulere livmoderen, og skabe usikkerhed omkring graviditeten. Er du i tvivl, kan det være en fordel at tage en snak med lægen, før du drikker kamillete.

Undgå kamillete til de mindste

Selvom kamillete er meget sundt og mildt, har Fødevarestyrelsen advaret mod kamillete til babyer. Små børn kan godt drikke kamillete, men til de allermindste skal man passe på. 

Det er fordi kamillete kan indeholde plantegiftstoffer som er naturligt fremkommet fra ukrudt på marker. Det er fra markerne hvor kamilleteen høstes. De skadelige giftstoffer kan blandt andet påvirke leveren på babyer. De findes både i kamillete, rooibos, grøn te, mynte og flere urteteer. Kogende vand kan fjerne giftstofferne fra teen, men det er ofte bedre ikke at tage chancen at give kamillete til babyer. 

Generel kan det være farligt at give te til helt små børn. Selvom kamillete ikke indeholder koffein, gør mange andre slags te det. Koffein kan hæmme babyers optag af jern. Når barnet bliver 3, kan man begynde at give dem te, men før det skal man undgå kamillete til babyer.

Indholdsfortegnelse

Uncategorized
tebix

Spar stort på familiefodtøj

Når sommeren banker på døren, er et par uundværlige badesandaler et must-have for enhver familie. Disse praktiske og komfortable sandaler kan bruges …

Læs mere »
Uncategorized
tebix

Lej din vej til ren tøj

Vaskemaskineudlejning tilbyder en række praktiske fordele, der gør det til et attraktivt valg for mange forbrugere. For det første slipper man for de …

Læs mere »