• by tebixen

Te bliver nydt i mange kulturer hele verden over. Alle kulturer har sin eget form for måde at drikke te på. Der findes et hav af forskellige tesorter, som giver mulighed for, at alle kan finde noget, de kan lide.

Flere er vokset op kun med kamillete og tror, at de ikke er glade for te. Men i virkeligheden findes der mange flere te typer, som har vidt forskellige smagsnuancer. Derfor er det værd at undersøge, de forskelle tesorter, før man helt fraskriver sig teen. 

Udover den dejlige smag, har te også mange sundhedsmæssige fordele. Nogle tesorter er fyldt med antioxidanter, andre med vitaminer og mineraler. Derfor kan te være et sundt bidrag til din daglige kost. Te kan også bidrage med et naturligt niveau af koffein. Det kan give stabil energi i løbet af dagen og fremme både fysisk og mental præstation.

Der er mange grunde til at drikke te, nu mangler du bare at finde din yndlings tesort!

Forskellige te typer

Alt ”ægte” te kommer fra tebusken Camellia sinensis. Den stammer originalt fra Østasien, hvor te ført blev populariseret. Tesorter som sort te, grøn te, hvid te, oolong te og pu-erh te stammer fra denne plante. 

Hver tesort er en del af den samme busk. Men deres forskelle skabes i, hvordan planten dyres, den specifikke sort af planten og måden den bliver behandlet efter høstning. Den samme plante kan derfor skabe helt utroligt mange forskellige tesorter. De har alle vidt forskellige egenskaber og smage. 

Der findes også te typer, som ikke stammer fra Camellia sinensis planten. De er teknisk set ikke kvalificeret som ”ægte” te, men bliver dog behandlet på samme vis. Herunder er eksempelvis tesorter som rooibos te, urtete og frugtte. De bliver stadig lagt i tebreve, trækker i varmt vand og drukket bagefter. Derfor regner mange dem stadig som te, selvom de ikke stammer fra tebusken.

Sort te

 • Sort te er den tesort der er mest behandlet. Her er teplanten bliver fuldt oxideret og fermenteret. Teen er blevet produceret på præcis samme måde i flere hundrede år og danner base for mange populære teer. Te typer som Earl Grey, English Breakfast og Darjeeling er alle skabt på sort te. 
 • Sort te indeholder mere koffein end alle andre tesorter. I teen er der cirka koffein tilsvarende en halv kop kaffe. Dog er energien fra sort te mere stabil. Flere forskere har fundet sundhedsmæssige fordele ved at indtage koffein gennem sort te. Det kan skærpe koncentrationen og hjælpe på arbejdshastighed.
 • Smagen af sort te bliver i højere grad end andre tesorter påvirket af, hvor den bearbejdes. Under fermenteringsprocessen får denne tesort lov til at tage imod ilt og sunde bakterier fra rummet. Her bliver den karakteristiske fyldige smag af sort te også udarbejdet.

Grøn te

 • Bladene til grøn te bliver tørrede og knuste efter iltningsprocessen. De ilter mindre end den sorte te og de fleste andre tesorter. Grøn te er nemlig en ufermenteret te. Det vil sige at bladene kun gærer meget kort inden de bliver varmebehandlet og færdigproduceret. Sådan bliver fermenteringsprocessen stoppet.
 • Grøn te er en af de te typer med højest indhold af antioxidanter og mineraler. Antioxidanterne hjælper med at beskytte kroppen og de sunde celler. Mange af de ægte tesorter indeholder antioxidanter. De hjælper immunforsvaret og beskytter mod sygdomme. Ønsker du den maksimale effekt, er grøn te en af de sundeste teer at drikke.
 • Grøn te er en tesort som kommer i mange forskellige smagsvarianter. Ofte bliver den grønne te blandet med forskellige former for frugter, bær og blomster. Det giver en dejlig blanding af smage. Matcha grøn te er de seneste år også begyndt at blive meget populært i vesten. 

Hvid te

 • Hvid te er en af de mest delikate tesorter. Til forskel for mange andre te typer er den nemlig igennem tiden blevet betragtet som utroligt kostbar og eksklusiv. Kun de øverste skud og blade bliver høstet til at lave hvid te på. Denne tesort gror også langsomt på bjergsider. Den langsomme udvikling gør, at hvid te udvikler en fin og mild smag. 
 • Hvid te er den af de ægte tesorter som har lavet indhold af koffein. Det er en af de mindst forarbejdede te typer, og derfor har den ikke udviklet koffeinen. Der er stadig et lavet niveau, og teen er derfor ikke helt koffeinfri. 
 • Der er utroligt mange sunde stoffer i hvid te. Denne tesort skaber nogle gange debat om, hvorvidt der er flest antioxidanter i hvid eller grøn te. Der er derudover også et stort naturligt indhold af både C- og E-vitaminer.

Rooibos te 

 • Rooibos te er ikke en af de ”ægte” tesorter, da den ikke indeholder teblade fra den oprindelige tebusk. I stedet vokser denne tesort ved Cederberg Mountain tæt ved Cape Town. Rooibos bliver også kaldet ”red bush”. Bladene får en rødbrun farve i koppen, og har derfor givet teen sit navn. 
 • Rooibos te har en utroligt lækker, sød og rund smag. I nuancer af honning og nødder, falder den røde te hurtigt i manges smag. Få andre te typer har lignende aromaer og derfor er rooibos te blevet så populært. I flere kulturer bruges planten også til madlavning og bagning.
 • Rooibos te har et højt naturligt indhold af antioxidanter, C-vitamin, jern og kalcium. Det gør at der er mange sundhedsmæssige fordele ved at drikke teen. Samtidigt indeholder rooibos ikke koffein, ligesom de ægte tesorter gør. Mange gravide vælger især at drikke rooibos fordi denne tesort ikke har koffein, men mange gavnlige effekter for kroppen.

Urtete

 • Urtete er et bredt begreb som bliver brugt til at beskrive de tesorter som er lavet på forskellige former for urter. Derfor er ingen typer af urtete det samme, da indholdet kan være vidt forskelligt. Urteteer kan have alt fra kamille til ingefær og gurkemeje. Derfor kan man opnå mange spændende smagskombination med denne tesort.
 • Urtete bliver tit betegnet som et lægemiddel, på grund af dens mange sunde fordele. De forskellige urter har alle sammen forskellige positive virkninger på krop, sind eller sjæl. Derfor har mange forskellige typer te til afslapning, energi, ondt i maven og lignende.
 • Det er utroligt nemt at lave urtete derhjemme. I kontrast til de fleste andre tesorter, kræver det ikke andet end hvad man kan finde i haven eller supermarkedet. Lav din egen urtete med ingefær og citron eller pluk mælkebøtter i haven. Du kan nemt sammensætte din egen yndlings tesort.

Sådan brygges forskellige tesorter

Det er meget nemt at brygge te derhjemme. Man skal ikke bruge meget andet en tebreve, en elkedel og en god kop. Men der er stadig flere ting, som er relevante at holde i mente, når man brygger te:

Temperatur på vandet: Der er forskel på, hvor varmt vandet skal være, når du brygger forskellige tesorter. En god regel er altid at bringe vandet helt i kog og derefter lade det køle ned. Sådan fjerner du iltet fra vandet først. Sort te, urtete og rooibos kan klare 100 grader, mens grøn og hvid te generelt skal have 70-80 grader.

Trækketid: Den bedste trækketid afhænger af, hvilken tesort, du bruger. Tesorter som hvid te og urtete skal normalt trække 6-8 minutter. Grøn te cirka 4 minutter, mens te typer som rooibos og sort te skal trække 5-6 minutter. Ofte står den optimale trækketid også på teen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.