• by tebixen

Det kan virke næsten umuligt at finde ud af, om den velkendte drik staves te eller the. Der er stor forskel på, hvordan forskellige lande staver ord. Det kan skabe stor forvirring, når ordene ligner hinanden. Samtidigt udvikles det danske sprog hele tiden. 

Ord bliver konstant ændret og tilpasset måden, vi bruger sprog i dag. Ofte bliver sprog simplificeret. Men det kan skabe forvirring, som om man skriver te eller the. 

Endnu mere besværlig kan det virke, fordi mange gamle forhandlere staver ordet som the. Men samtidigt vil de fleste nyere stedet bruge stavemåden te. Der er derfor god grund til, at mange stiller sig selv spørgsmålet ”skriver man the eller te?”.

Er du også i tvivl om, hvorvidt det hedder te eller the, samt hvordan hele denne forvirring er opstået? Så kan du her få svaret på, hvordan vi i dag skriver ordet. Samtidig kan du læse om, hvor rødderne af ordet kommer fra og hvordan debatten om the eller te er opstået.

Hedder det te eller the? 

Helt tilbage siden 1872 har vi i Danmark skrevet ordet ”te”. Det er derfor korrekt at skrive te uden et h i midten. Som den allerførste retskrivningsorbog i 1872, sluttede denne ordbog debatten om te eller the. Den officielle stavemåde er nemlig te. 

Flere gamle butikker og traditioner bruger stadig the med et h. Det kan være fordi virksomheden har fundet sted siden før 1872. Eller fordi de gerne vil bringe fokus på de gamle traditioner og den retro måde at lave te på. Derfor kan man tit finde ”the” skrevet på forskellige pakker og butikker. Selvom mellem the og te, er det den forkerte stavemåde. 

Te eller the er et utroligt kort og simpelt ord, som beskriver noget de fleste drikker til hverdag. Det er utroligt, at der har kunnet opstå så meget uvished og forvirring omkring dette ord. Men i mange danske hjem diskuteres det stadig, om man skriver the eller te. Der er derudover lige så mange forskellige holdninger til, hvordan ordet burde skrives.

Hvor stammer ordet fra?

Hollandske rødder: Ordet te blev først en del af det danske sprog hele vejen tilbage i 1600-tallet. Her kommer ordet fra det hollandske ord thee. Det blev på dansk staves som enten the eller thee. Ofte kommer ord fra andre lande og bliver lånt, og det var også det, ordet te blev. Dengang var debatten ikke engang på te eller the. Der var te nemlig ikke korrekt.

Ny korrekt stavemåde: The og thee fik ikke lov at være den officelle stavemåde længe. Det er nemlig ikke mange år efter, at retskrivningsordbogen udkom, som stoppede te eller the debatten. Her blev te det rigtige. 

Et gammelt levn: Selvom man ikke har brug stavemåden the i snart 150 år, er det stadig et gammel levn. Stavemåden the har været en del af danske traditioner og historie i mange år. Derfor er debatten om the eller te stadig aktiv. Og flere vælger den forældede stavemåde.

Historien bag te eller the

  • Fordi mange godt kan lide de traditionelle ord og rutiner, ser man stadig stavemåden the mange steder. Det er på trods af, at spørgsmålet om man skriver te eller the er stillet for længst. Simpelthen fordi, at mange synes the er flottere, forbliver det i sproget. 
  • The eller te er et godt eksempel på, hvordan det danske sprog hele tiden udvikler sig. Det er spændende at se, hvordan sprog og stavemåder er i forandring. Nogle gamle bliver ord ændret, fordi alle staver det forkert. Andre gange, som med te eller the, bliver de ændret, selvom alle staver det rigtigt.
  • Det er svært at sige, hvorfor nogle vælger the fremfor te. Men denne alsidighed er samtidigt noget af det smukke ved det danske sprog.

Lignende ord som the eller te

Debatten om det hedder te eller the, er en som faktisk ikke er så fremmed, som mange tror. I gamle dage, havde det danske sprog nemlig mange lignende ord. På grund af rødderne i det danske sprog, plejede flere ord at have et ekstra h i det. Men i dag er de blevet taget ud, for at gøre sproget mere simpelt og moderne. 

Andre ord med the eller te problematikken er teater, rabarber, trone og ur. De ser alle ud som vi plejer, og de fleste kunne ikke forestille sig, at de skulle staves anderledes. Men engang blev det stavet ”theater, rhabarber, throne, og uhr”. 

Disse ord kan de fleste jo godt se er forældet og forkert. Men det er derfor spændende at der stadig hersker så meget tvivl om, hvorvidt det hedder te eller the. For reglerne for ordet er præcis det samme. 

Diskuterer din familie på et tidspunkt om det hedder te eller the? Så kan du nu sige at siden 1872 er det blevet stavet te uden et h.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.