Yerba Mate te er en drik som er typisk i Sydamerika. Den vil ofte findes i især Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasilien. Men også mange andre steder i Sydamerika nydes den. De seneste år, er Yerba Mate tea også begyndt at blive populært i Europa. 

Det er en plante, hvis blade bliver brugt til at lave te af. Når bladene trækker i kogende vand, bliver drikken kaldt Mate. Yerba Mate te kan nydes på samme vis som normal te. Det er derfor også muligt at tilføje mælk, sødemiddel eller andet efter smag.

Yerba Mate planten såvel som teen indeholder koffein. Det er ligesom man finder i sort, grøn og hvid te. På den måde kan Yerba Mate tea være med til at give mere energi til hverdagen. Koffein fra te er en mere balanceret form for energi end fra kaffe.  

Oprindelse af Yerba Mate te

Planten Yerba Mate er en del af kristtjørn familien. Den er lokal til Guaraní og Tupí grupperinger i Sydamerika. Det var dem, som startede med at gro planten og bruge den til te. Det var endnu før Sydamerika blev koloniseret. 

Stadig i dag drikkes Yerba Mate tea primært i Mellem- og Sydamerika. Det er dog begyndt at strække sig til andre områder også, i takt med flere har prøvet teen. Syrien og Libanon var de første lande i Europa, som begyndte at drikke Yerba Mate te.

Yerba Mate te er ikke noget, man ofte støder på i butikker, men det kan bestilles online. Dog er der en god chance for, at de fleste har smagt en drik med Yerba Mate. Planten bruges nemlig i mange forskellige energidrikke samt iste. Det er derfor muligt at have prøvet Yerba Mate uden at vide det. 

Planten er alsidig, og Yerba Mate smager dejligt både som normal te, iste og i mange blandede drikke.

Sådan brygger du Yerba Mate tea

Der er flere forskellige måder at nyde sin Yerba Mate tea på. Drikken kan desuden nydes både varm og kold. Den eneste forskel på tilberedning er, om vandet bliver kogt først, eller man bruger koldt vand. Kold Yerba Mate te er en dejlig måde at lave forfriskende iste på. Prøv eventuelt at tilføje isterninger og sødemiddel til teen.

Der findes to primære måder at brygge Yerba Mate tea på. Den første og mest brugte, er som normalt te. Her skal du bruge: 

  • Yerba Mate te
  • Vand, koldt eller varmt
  • Tepose, teæg eller lignende

Fremgangsmåde: 

  • Læg Yerba Mate teblade i din tepose eller lignende.
  • Hæld vandet over
  • Lad teen trække
  • Tilføj eventuelt sødemiddel eller mælk.

Den anden måde at brygge Yerba Mate te er ved brug af et traditionelt stålsugerør med filter. Her vil du blande vand og te direkte sammen. Teen nydes herefter gennem sugerør, som vil filtrere tebladene fra.

Hvor kan man købe Yerba Mate?

Yerba Mate te kan være svært at finde i mange butikker i Danmark. Nogle tebutikker eller specialbutikker med Sydamerikansk fokus, vil dog have det. Den nemmeste måde at lave Yerba Mate køb på, er ved at anvende online forhandlere. Der findes mange forhandlere, som sælger Yerba Mate te i forskellige udgaver. 

Ønsker du den bedste Yerba Mate te, kan du finde online forhandlere, som specialiserer sig i Yerba Mate.

Yerba Mate kan købes helt rent, uden noget tilsat. På den måde får man det meste ud af smagen og fordelene ved Yerba planten. Men ønsker man en mere spændende teoplevelse, kan man også købe Yerba Mate tea med smag. Her findes der eksempelvis forskellige former for frugter, bær og blomster. Der er derfor mange muligheder for Yerba Mate køb.

Indholdsfortegnelse