Kombucha er en fermenteret te, hvilket betyder at den har gæret. Te til kombucha er lavet af te, sukker og en kombucha svamp (SCOBY). Mange er først skeptiske, når de hører om den kinesiske gærede te. Men hurtigt har den taget over og er blevet et helsefenomen, som mange drikker verden over. 

Teen har en helt speciel smag, som mange ikke er vant til. Den får smag efter gæringen og kombucha svampen som er en del af brygningen. Derfor er det svært at sammenligne smagen af kombucha te, med noget andet. Men mange er hurtigt blevet glade for smagen og har gjort det til en fast del af hverdagen.

Kombucha te er især blevet kendt for at hjælpe på fordøjelse og immunforsvar. Det stimulerer tarmsystemet, holder kroppen i balance og beskytter mod sygdomme. Der er derfor god grund til, at man nu kan køb kombucha te mange steder og ikke kun i Asien.

Oprindelse af kombucha te

Te til kombucha har rødder i Kina, hvor det er blevet drukket i over 2000 år. Her er den fermenterede te en essentiel del af en sund hverdag og er næsten blevet betragtet som en livseliksir. I Kina har der været stolte traditioner omkring kombucha te, og af gode grunde. 

Rygterne om teens egenskaber har i løbet af de sidste par år også spredt sig til vesten. Især i USA er kombucha te blevet utroligt populært og sælges nu på diverse caféer. I Danmark har også taget drikken til os. Det er muligt at køb kombucha te i mange supermarkeder og caféer. Her kan man også lave kombucha te køb til at kunne lave det hjemmefra.

Da te til kombucha begyndte at komme til vesten, var det først i helsekredse at drikken dukkede op. Senere hen har mange andre opdaget den gode kombucha te virkning og den dejlige smag.

Hvilke fordele har kombucha te?

  • Ligesom mange andre fermenterede produkter, har kombucha te indhold af præbiotika. De kommer i form af kulhydrater som maven ikke kan fordøje. Præbiotika i kombucha te hjælper med at fremme gode baktier i tarmen. Det skaber balance i maven og tarmsystemet. 
  • Bakteriekulturen i te til kombucha er unik i forhold til mange andre teer og skaber god tarmflora. God tarmflora menes at kunne hjælpe med både immunforsvar og vægttab. Opstår der problemer i tarmsystemet, fungerer kroppens forbrænding nemlig ikke optimalt. Derfor kan kombucha te indhold hjælpe med vægttab eller holde vægten.
  • Der er et stort indhold af gode aminosyrer i kombucha te. Denne kombucha te virkning hjælper med at hele sunde celler i kroppen og beskytte mod skadelige celleangreb.
  • Kombucha te kan både købes færdiglavet og laves selv. Laver du kombucha selv, har du mere kontrol over bakteriekulturen. Du kan også lære mere om, hvad kombucha er.

Sådan laver du selv kombucha te

Det er simpelt at lave drikken selv, med en god kombucha te opskrift. Den sværeste del er at skaffe en kombucha svamp. Svampen bliver også kaldet SCOBY. Den består af sunde bakterier og en gærkultur. De er nemmest at skaffe online, eller hvis du kender nogen, som har én.

Ingredienser:

  • 1 tebrev eller 30 gr. Te
  • 150 gram sukker
  • 1 liter kogende vand
  • 1 liter koldt vand
  • 1 kombucha svamp og 1 dl kombucha te
  • Eventuel smag

Fremgangsmåde:

Tidsforbrug: 10 dage og 30 minutter.

  1. Bland sukker, kogende vand og te, så sukkeret opløses.

  2. Fjern teen efter et kvarter og tilsæt koldt vand.

  3. Tilsæt kombucha svamp og kombucha te.

  4. Lad blandingen stå i 10 dage ved stuetemperatur.

  5. Tag svampen op med 1 dl kombucha, så det er klar til næste gang.

  6. Tilsæt eventuel smag af vanilje, citron, bær eller ingefær.

  7. Nyd din kombucha te!

Indholdsfortegnelse