Rooibos er en type te, der vokser i Sydafrika. Ordet rooibos betyder ”red bush” eller ”rød busk”. Det har fået sit navn fordi rooibos te vokser på rødlige buske. Det kan også ses på den rødbrune farve, som teen får i din kop. Rooibos tea har været utroligt populært i Sydafrika længe. Det er først omkring år 2000 at teen er begyndt at blive populær internationalt og i vesten. 

Mange vælger at drikke rooibos te som en del af en sund hverdag. Ligesom mange andre typer te, er der nemlig mange rooibos te egenskaber, antioxidanter og vitaminer. Smagen minder meget om hibiscus te, der også er en form for urtete. Fordelene ved at drikke rooibos er også tæt på mange af de andre typer urtete, som du kender.

Hvad er rooibos? 

Rooibos er en 300-år gammel plante. Den er derfor slet ikke lige så gammel som den over 1.000 år gamle Camellia sinensis planten. Det er den hvor sort, grøn og hvid te stammer fra. I virkeligheden bliver rooibos tea ikke betegnet som te, da det ikke stammer fra den originale plante. Men på grund af dens dejlige smag, bliver den alligevel behandlet som te. I dag tænker de færreste over forskellen på de forskellige typer te. Rooibos te køb finder også sted i supermarkeder og tehandlere ligesom alt anden slags te.

På samme vis som grøn, sort og hvid te bliver høstet og produceret, laves rooibos te også. Urten er skåret ved rødderne og bliver herefter sorteret og oxideret. Det sørger for at få alle olierne og smagen ud af rooibos planten. Det er under oxideringsprocessen at rooibos udvikler sin smag og farve. Her udvikler nogle af mineralerne også, som gør rooibos te sundt.

Oprindelse af Rooibos te

Oprindelsen af rooibos tea er spændende, fordi planten kun vokser i Sydafrika. Her gror den i bjergområdet Cederberg, tæt ved Cape Town. Det har den gjort i mange år og gør stadig. 

Det er en af de områder med størst biodiversitet, fordi vildområdet er beskyttet. Her har de lokale indbyggere groet og høstet rooibos i flere hundrede år. De har nydt godt af rooibos te virkning og har holdt sig sunde og raske i området. 

Planten gror i nåleformede blade, som du ofte vil kunne se i dine rooibos tebreve. De har en atypisk form i forhold til meget anden te. Det tager 18 måneder for planterne at gro til de kan blive høstet. Herefter begynder gæringsprocessen. Du går derfor lang tid mellem at planterne bliver sået til de ender i rooibos tebreve, som du kan nyde.

Hvad er rooibos te godt for? 

Mange vælger at drikke rooibos tea på grund af de rooibos te egenskaber, der medfølger. 

  • Rooibos te har intet koffein til forskel til både grøn og sort te. Koffein er en naturlig stimulant, men for meget af det kan være skadeligt. Derfor er rooibos te et godt alternativ til en varm drik uden koffein. Det betyder også, at du sikkert kan drikke rooibos gravid. Der er ingen skadelige stoffer, der negativt kan påvirke graviditeten.
  • Antioxidanterne i drikken er også med til at gøre rooibos te sundt. De hjælper med at booste immunsystemet og skaber bedre cirkulation i tarmsystemet. 
  • Hvis du både ønsker at gøre noget godt for din krop og miljøet, er økologisk rooibos te en god måde at gøre det på.Økologisk rooibos te har nemlig ikke brugt skadelige sprøjtemidler eller andre miljøskadede stoffer i produktionen. Derfor er der fordel ved økologisk rooibos te køb. Både for den sunde rooibos te virkning og for at beskytte naturen.

Sådan laver du rooibos te

Alle typer te har forskellige måder, det skal laves, for at få den ultimative smag. Det har rooibos tea også. Du kan både bruge rooibos tebreve og løse teblade til din brygning. 

Temperatur: Ligesom sort te, kan rooibos holde til 100 grader varmt vand. Du kan derfor koge vandet og hælde det direkte over dine teblade. Rooibos er en af de mere standhaftige teer, og du skal derfor ikke være bange for at ødelægge den under brygningen.

Trækketid: Rooibos kan trække længe, og du får den bedste smag ved 6-8 minutters trækketid. På den måde får du hele smagen og opnår den flotte rødbrune farve. 

Det er muligt at finde rooibos tea i mange forskellige smagsvarianter. Her kan der tilføjes forskellige blomster, frugter og bær. Sådan kan der komme mange forskellige udgave af rooibos smagen. Men de skal alle brygges på samme måde. Rooibos te virkning med antioxidanter og C-vitamin bliver også bibeholdt selvom teen når op på 100 grader.

Indholdsfortegnelse