Sort te er den mest udbredt type te i Danmark og det meste af Europa. Næsten alle frugtteer er baseret på sort the. Derudover er favoritter som English Breakfast og Earl Grey nogle af de mest drukkede tetyper. Især i England, er disse typer sorte teer drukket på en daglig basis. Ofte er sort te også et godt bud, da det er svært at gøre forkert. Sort the er nemlig betydeligt mindre skrøbeligt end meget andet te og kan holde til højere temperaturer.

Mange vælger at drikke sort the som et alternativ til kaffe. Det er fordi der er meget sort te koffein end i de fleste andre typer te. Te er også en god måde at få en sundere hverdag og give sin krop antioxidanter og vitaminer. Det er også med til at skabe sort te sundhed og lave en balanceret hverdag.

Oprindelsen af sort te

Sort the er blevet produceret på samme måde i mange hundrede år. Bladene til sort te stammer fra busken ”Camellia Cinensis”. Det er den samme busk som skaber hvid og grøn te. Disse tesorter bliver også betragtet som ”rigtig” te, fordi de kommer fra planten. Forskellen på hvid, grøn og sort te er måden bladene bliver behandlet. 

I Kina, som sort the kommer fra, bliver teen kaldt ”rød te”. Det er fordi teen giver en brunlig rød farve, når den er brygget. I Danmark betegner vi ofte teer som rooibos som røde, og kalder i stedet dette for sort te.

Sort te er det man kalder en fuldfermenteret te. Det betyder at efter bladene er blevet tørret, har de en lang gæringsproces. Her får tebladene lov til at reagere med ilten i rummet og fermentere længe før de bliver ristet. Hvid te er eksempelvis ufermenteret, og bliver derfor ristet kort efter tørringen.

Hvad er sort te godt for? 

Sort te har ikke lige så mange sunde egenskaber, som mange andre typer te. Det er fordi flere af de sunde mineraler, vitaminer og antioxidanter bliver nedbrudt under produktionen. Men der er stadig mange fordele ved at drikke sort the. 

  • Der er helsende antioxidanter i sort the. Selvom du finder flere i både grøn og hvid te, har sort te stadig nogen. Antioxidanter hjælper med at beskytte kroppen og booste immunforsvaret. Det kan beskytte mod sygdomme og hjælper med også med at hele kroppens raske celler.
  • Alt slags te hjælper på hydrering. Te er en af de mest udbredte drikke i verden og kan i høj grad hjælpe på at få nok vand. Det er de færreste som drikker nok vand, og sort te kan være en god måde at gøre det nemmere. Det er en vigtig del af sort te sundhed og kan hjælpe med skærpe hjernens fokus.

Sort te fra Tebixen.dk

Et godt alternativ til kaffe

Under fermenteringsprocessen bliver der udviklet koffein i sort te. Derfor har sort the betydeligt mere koffein end de fleste andre typer te. Det får nemlig lov at udvikle sig længere. Koffein er sundt i de rigtige doseringer. Det kan hjælpe med at stimulere blodcirkulation. Derudover øjer sort te koffein koncentrationen og både fysisk og mental ydeevne.

Sort the er et godt alternativ til kaffe, da koffein i sort te kun er halvt så meget som i kaffe. Derfor får man stadig et boost af koffein og energi, men på en mere balanceret måde. Koffein i for store mængder kan være skadeligt, og for mange er det fordelagtigt at skære ned. 

Sort te koffein kan hjælpe med at skabe stabil energi i løbet af dagen. Den balancerede mængde koffein er også med til at gøre sort te sundt.

Hvordan tilberedes sort te?

Sort the er måske den nemmeste tesort at brygge. Det er fordi den kan holde til høje sort te grader og lange trækketider uden at ændre smag. Derfor vælger mange også sort te, fordi man ikke skal bruge eller gøre noget specielt for at lave det. 

  1. Kog vandet. Teen kan godt holde til 100 sort te grader. Det er her smagen udvikles bedst, og der mistes ikke nogen sunde stoffer.
  2. Vælg din yndlings sort the og læg den i koppen. Du kan vælge tefilter, teæg, tebreve eller lignende. Bruger du løse teblade, skal du bruge et filter eller si at lægge bladene i. 
  3. Lad teen trække i 4-6 minutter. Der er forskel på, hvor længe sort the skal trække. Du kan se specifikt på din te, hvor længe den skal trække. Sort te kan holde til at trække længere end mange andre slags te uden at blive bitter.

Indholdsfortegnelse