Hyben er blevet brugt til i medicin lang tid før, de blev populært i hyben te. Hyben planten har være anvendt som en lægeplante allerede i oldtidens Grækenland. Her har det kureret blandt andet hundegalskab. 

I 1700-tallet begyndte hyben at være en dansk haveplante. Planten til hybentea er mulig at finde i mange danske haver. Men oftest vil hyben mere gro som ukrudt eller tæt ved havet. Hyben gror nemlig godt i sol, blæst og meget tør jord, som man finder omkring klitter.

Hyben blev hurtigt opdaget for sine utroligt sunde egenskaber og klassificeret som et superfood. Det er blevet brugt i alt fra marmelade til hyben te. I dag nyder mange danskere godt af den sunde virkning fra hyben te. Derudover har hybenthe også en utroligt lækker og frisk smag, som de fleste hurtigt kan lide.

Hvilken virkning har hyben te? 

 • Hyben te er fyldt med c-vitamin, som hjælper med at vedligeholde kroppens naturlige immunsystem. Faktisk er det sådan, at jo koldere der er, når hyben gror, jo mere c-vitamin udvikler bærene. Man kan med fordel drikke hybentea, når man er forkølet. Sådan kan effekterne af sygdommen mindskes.
 • Der er en lang række næringsstoffer og fibre i hybenthe. De har en gavnlig effekt på fordøjelsen. Fibrene holder tarmsystemet i balance og hjælper imod forstoppelse. Der er hele 43 gr fiber per 100 gr ren hyben i hyben te. 
 • Hyben virker antiinflammatorisk. Denne virkning i hyben te kommer fra indholdet af galactolipider. De er med til at hæmme de hvide blomlegemer, når de baner ved til betændte steder i kroppen. Derfor bliver hævelsen mindre.

Opskrift på hyben te

Det er nemt og simpelt at lave lækker hyben te derhjemme. Hyben kan købes i flere supermarkeder og specialbutikker. Men man kan også lave en udflugt af at tage ud og plukke hyben til hybentea selv eller med familien. 

Opskrift på hyben te – To kopper:

Du skal bruge:

 • 8 hyben
 • Cirka 7 dl vand
 • Eventuelt ingefær, mynte eller andre urter for smag

Fremgangsmåde:

Tidsforbrug: 15 minutter.

 1. Rens dine hyben.

  De skal vaskes, og skærer i stykker. Vær sikker på, at alle kernerne er fjernet, så du undgår at din hybenthe bliver bitter. Bruger du ingefær eller andre frugter, kan du også her skære dem i mindre stykker.

 2. Kom dine hyben i en gryde med vandet og lad det koge med låg på i cirka 10 minutter.

 3. Si vandet ned i to kopper og nyd din friskbryggede hyben te!

Indholdsfortegnelse