Grøn te er blevet nydt i over 1000 år. Originalt stammer grøn the fra Japan, som udelukkende producerer denne type te. Det er også derfor, mange refererer til det som japansk grøn te. Kina og Taiwan producerer også grøn the, men de producerer samtidigt mange andre slags te. 

Grøn te kommer fra en busk ved navn Camellia Sinensis. Det er den, som alt ”rigtig” te stammer fra. Både grøn, sort og hvid te er herfra. Det der gør dem forskellige, er måden de bliver behandlet på, efter bladene er plukket.

Kun de allerfineste blade og skud i toppen af Camellia Sinensis planten laver grøn the. Bladene bliver tørret og knust. De undergår ikke lige så meget oxidering som flere af de andre typer te. Det er en af grundene til, at grøn the bliver kategoriseret som en ufermenteret te. Det betyder at bladene kun får lov at tørre kort inden de bliver behandlet med varme.

Hvad er grøn te?

Grøn the er en af de ældste traditioner indenfor te og en af de mest populære sorter. Der findes utroligt mange typer grøn te. Alle steder vil have en forskellig holdning til, hvad der er den bedste grøn the. Det er en æret tradition at producere grøn te, som den bliver skabt. Hvis man tager til Japan, Kina eller Taiwan, vil man opleve mange områder, hvor grøn te spiller en stor del af kulturen. 

Selv i Danmark er mange glade for den grønne te, og med god grund. Det er den gode smag blandet med den store mængde grøn te fordele man får, ved at drikke den. 

Mange gange, når man finder grøn te, vil det også være muligt at finde økologisk grøn te. Ved at gøre teen økologisk er det ikke brugt skadelige sprøjtemidler. Så kan man få det maksimale ud af teen og passe på miljøet med økologisk grøn te.

Hvad er grøn te godt for?

Der er god grund til at grøn te bliver forbundet med sundhed og helse. Der er nemlig mange grøn te fordele. Man kan se på mennesker der drikker meget grøn the, at deres helbred er bedre. Alle kan nyde godt af de mange fordele og helseegenskaber i grøn te:

  • Grøn the er fyldt med antioxidanter. De hjælper imod nedbrydelse af kroppens celler. Stoffet EGCG som findes i grøn the, er en af de mest helende antioxidanter. Det fremmer helingen af celler, og hjælper kroppen med at komme sig over angreb.
  • EGCG i grøn the hjælper ikke kun på celledannelse, men hæmmer også produktionen af proteinet betaamyloid. Det protein skaber hukommelsestab som dem, som lider af Alzheimer.
  • Grøn te hjælper mod allergi. Det er på grund af det naturlige indhold af antihistaminer. Det modvirker både irritation og hævelse fra allergi.  
  • Der er blevet fundet sammenhæng mellem grøn the og vægttab. Det er fordi teen stimulerer stofskifte, og kan hjælpe på forbrænding.

Er der koffein i grøn te? 

Grøn the er en ufermenteret te, så den har ikke været igennem en lang gæringsproces. Denne måde at lave te på, er hvad der gør grøn te til grøn te. Så ligegyldigt om det er matcha grøn te, grøn te ekstrakt eller noget helt andet, vil den ikke være fermenteret. Manglen på iltning og gæring betyder, at der stadig er et naturligt niveau af koffein i grøn te. Der er derfor stadig en del koffein i grøn the, men ikke lige så meget som i sort te. 

I en kop er der cirka lige så meget koffein i grøn te som i en halv kop sort te. Der er også samme mængde som i en tredjedel kop sort kaffe. Hvis man ikke drikker så mange kopper, skal man derfor ikke være bange for koffeinniveauet. 

Manglen på koffein gør også, at det ikke er skadeligt at drikke grøn te gravid.

Den bedste grøn te

Fordi grøn te er blevet så populært, er der også helt utroligt mange udgaver af det. De fleste typer, kan også findes som økologisk grøn te. Ved at prøve flere typer, kan man finde den bedste grøn te for én selv. I mange år var den japanske grønne te, den rigtig udgave.

Japansk grøn te er en af de originale slag grøn the. Ofte vil det være navngivet efter regionen i Japan, hvor teen har groet. Japan har derudover også været skaberen af matcha grøn te. Det er en type grøn the, som først de sidste par år er blevet populært i vesten. 

Matcha grøn te findes som pulver, der piskes sammen med kogende vand eller mælk. Det er en lækker og cremet måde at få mere grøn the i sin hverdag. Mange opskrifter på læskedrikke og smoothies bruger også matcha grøn te.Grøn te i en kurv

Hvilken grøn te skal man vælge?

Det kan være svært at vælge, hvad man skal vælge når man gerne vil køb grøn te. Hvis man gerne vil have en mere vestlig og hjemlig udgave, er grøn te med kvæde et godt bud. Det er hurtigt blevet en favorit i Danmark at blande grøn te med kvæde. Det skaber en sødme og god balance i teen, som de fleste nyder. 

Vil du gerne have alle fordelene ved grøn te uden at skulle drikke det? Så er grøn te ekstrakt løsningen. Der er et hav af forskellige typer grøn te, så de fleste, kan finde en udgave, de godt kan lide. Men med grøn te ekstrakt, kan de blandes i en smoothie, juice eller andet. På den måde får man alle fordelene ved grøn te, selv hvis man ikke er så glad for te. 

Sådan tilberedes grøn te 

Grøn the er utroligt simpelt at tilberede, men det er vigtigt at gøre rigtigt. Det er den perfekte balance mellem grøn te temperatur og trækketid. På den måde får man den bedste smag og beholder alle vitaminer og antioxidanter i teen. Men hvad er så den rigtige måde at tilberede grøn te?

  1. Find den type grøn the, du ønsker. Det kan være både være løse blade eller tebreve. Har du løse breve, skal du bruge tefiltre eller teposer af en slags, for at adskille bladene. Der er ikke stor forskel på, hvordan de forskellige typer grøn te behandles. 
  2. Til grøn te, skal du bruge vand på omkring 70-80 grader. Det er vigtigt at have en grøn te temperatur, der ikke er højere end det. Sådan sørger du for, teen ikke bliver bitter og du mister de helsende egenskaber. 
  3. Lad teen trække mellem 2-6 minutter. Der vil stå på din grønne te, hvor længe den skal trække. Det er her, der er forskel på de forskellige teer. Du får den bedste smag, ved at holde dig indenfor trækketiden.

Indholdsfortegnelse